321.5.1.2 Invoeren/wijzigen regelmaat patroon[//]

wanneer u een nieuw verschijningspatroon invoert of de button Wijzig code gebruikt in de Regelmaat patroon groep wordt het Verschijningspatroon regelmaat scherm getoond.

Velden op het scherm

Regelmaat code – geeft aan met welke regelmaat de publicatie verschijnt: maanden gebaseerd, seizoenen gebaseerd, dag gebaseerd (week gebaseerd), onregelmatig of gedefinieerd door gebruiker.

Nadat u op OK heeft geklikt toont het systeem additionele velden voor gedetailleerde informatie zodat de voorspellingen accuraat gedaan kunnen worden. Afhankelijk van de gekozen regelmaat toont het systeem verschillende detailvelden voor de diverse Regelmaat codes behalve dat maanden gebaseerd en seizoenen gebaseerd op dezelfde wijze behandeld worden.

1.         regelmaat patroon groep gebaseerd op maanden of seizoenen:

Patroon – aantal afleveringen dat elke maand van het jaar gepubliceerd wordt. Voer 0 in voor maanden waarin er geen aflevering verschijnt. De default is 1 voor elke maand. Gebruik de button Verwijder patroon om alle maanden op 0 te zetten.

Eerste aflevering – dag waarop de eerste aflevering van elke maand verschijnt. Een 1 betekent dat de aflevering op de 1e dag van de maand verschijnt.

Dagen tussen afleveringen – aantal dagen tussen afleveringen wanneer er meer dan 1 aflevering per maand is. Wanneer hier 14 staat betekent dit 14 dagen – als de eerste aflevering op de 1e van de maand verschijnt, verschijnt de tweede aflevering dus op de 15e van de maand. Dit veld heeft geen effect als er maar 1 aflevering per maand verschijnt. Wanneer er meer afleveringen in een maand zijn dan past, wordt de rest op de laatste dag van de maand voorspeld. Als er bijvoorbeeld 3 afleveringen zijn in november en de Eerste aflevering verschijnt op de 5e, dan wordt de tweede aflevering voorspeld op de 19e en de derde op de 30e.

Basis niveau – Dit is doorgaans het laagste niveau maar in maand-gebaseerde patronen kan dit ook het op een na laagste niveau zijn. Wordt door het systeem gebruikt bij het voorspellen om te bepalen of een verandering in maand een verandering in nummering betekent. De nummering van laagste en een na laagste niveau worden ook beïnvloed door de Nummeringscode en aantal delen van het laagste niveau.

·                Wanneer het laagste niveau het basis niveau is – In dat geval (in ons voorbeeld 2) zal een verandering van maand geen invloed hebben op de nummering op het laagste niveau. Wanneer de nummeringscode voor het laagste niveau ‘doorlopend’ is zal de nummering op dit niveau oneindig doorlopen. Wanneer de nummeringscode voor het laagste niveau ‘herstart’ is zal de nummering op dit niveau elke “M” afleveringen opnieuw beginnen (waarbij M = aantal delen). In beide gevallen wordt de nummering van een niveau hoger elke “M” afleveringen opgehoogd.

·                Wanneer het op een na laagste niveau het basis niveau is – In dat geval (bijvoorbeeld niveau 2 als er 3 niveaus zijn) kan het systeem patronen aan met verschillende aantallen afleveringen per maand. Wanneer de nummering op het laagste niveau ‘doorlopend’ is zal de nummering op dit niveau oneindig doorlopen. Wanneer de nummeringscode voor het laagste niveau ‘herstart’ is zal de nummering op dit niveau elke nieuwe maand opnieuw beginnen (of elke “M” afleveringen, wat er eerst is). In beide gevallen wordt de nummering van een niveau hoger opgehoogd als er een nieuwe maand begint (of elke “M” afleveringen, wat er eerst is).

Kalenderwijziging – heeft alleen invloed op voorspellingen wanneer het laagste niveau van nummering ‘doorlopend’ is. Kan gebruikt worden om te bepalen dat de nummering een niveau hoger op specifieke momenten, bijvoorbeeld maand (MM) of datum (MMDD) opgehoogd moet worden. Bijvoorbeeld “04,10” zorgt ervoor dat in april en oktober de nummering een niveau hoger opgehoogd wordt terwijl de nummering op het laagste niveau oneindig doorloopt.

2.         regelmaat patroon groep gebaseerd op dagelijks/wekelijks:

Velden op het scherm

Patroon – Aantal afleveringen dat elke dag van de week verschijnt. Voer 0 in voor dagen waarop geen aflevering verschijnt. De default is 1 voor elke dag. Gebruik de button Verwijder patroon om alle dagen op 0 te zetten.

Herhaal cyclus (in weken) – Aantal weken tussen weken waarin afleveringen verschijnen. Bijvoorbeeld 1 betekent elke week, 2 betekent elke tweede week enzovoorts.

Basis niveau – zie beschrijving hierboven.

Kalenderwijziging – zie beschrijving hierboven.

3.         regelmaat patroon groep gebaseerd op onregelmatige verschijning:

Velden op het scherm

Dagen tussen afleveringen – aantal dagen tussen afleveringen.

Kalenderwijziging – zie beschrijving hierboven.

4.         regelmaat patroon groep gebaseerd op door gebruiker gedefinieerde data:

Velden op het scherm

Data verschijnen – Verschijningsdata van de publicatie. Voer vier posities in (MMDD) voor elke datum, gescheiden door een komma. In bovenstaand voorbeeld zal het systeem afleveringen voorspellen op 1 januari, 15 januari, 6 mei en 8 juli.

Basis niveau – zie beschrijving hierboven.

Kalenderwijziging – zie beschrijving hierboven.

Gebruik de Wijzig code button om het Verschijningspatroon regelmaat scherm op te roepen waarop de Regelmaat code voor dit verschijningspatroon kunt wijzigen. Zie verder paragraaf 321.5.1.2.

321.5.1.3 Instellen volgende verwachte aflevering en bekijken voorspellingen[//]

Wanneer u Groep 4 (Volgende te verwachten) of de optie Voorspellingen  selecteert op het Verschijningspatroon scherm, wordt het Voorspellingen scherm getoond. Op dit invulscherm kunt u informatie met betrekking tot de volgende verwachte aflevering invoeren of wijzigen alsmede voorspellingen bekijken.

Velden op het scherm

Nummering – Voer de begin nummering en chronologie in voor elk niveau. Voor chronologie velden met codes kunt u functietoets F8 gebruiken (of tik ?L in) om een lijst met geldige codes op te roepen en er een te selecteren. In dat geval zal het systeem controleren of u een geldige voorspelling invoert

Start datum – De verwachte ontvangstdatum van de eerste aflevering. Automatisch voorspellen begint met deze aflevering.

LET OP

Wanneer de ontvangstvertraging in het patroon niet 0 is, dient u hier rekening mee te houden bij de calculatie.

Wanneer het tijdschrift bijvoorbeeld een ontvangstvertraging van –10 heeft (omdat de aflevering meestal 10 dagen voor de datum op het omslag arriveert), dan moet de begindatum 22/12/1999 zijn in plaats van 01/01/2000.

Start voorspelling – Met welke aflevering dient de voorspelling te beginnen. De default is 1. Voer hier alleen een getal hoger dan 1 in wanneer het patroon maand gebaseerd of seizoen gebaseerd is en er meer dan 1 aflevering per maand verschijnt. Wanneer u bijvoorbeeld wilt beginnen met de tweede aflevering van de maand april van een twee keer per maand verschijnend tijdschrift, dient u hier 2 in te vullen.

Ontvangstvertraging – gemiddeld aantal dagen dat de verschijning van een tijdschrift afwijkt van de verwachte datum. Gebruik een minteken wanneer afleveringen verwacht worden voor de datum op het omslag. Bijvoorbeeld: geef 7 op voor publicaties die gewoonlijk 7 dagen na de verschijningdatum arriveren, of –61 voor publicaties die gewoonlijk 2 maanden voor de verschijningdatum arriveren. Voor de meeste patronen kunt u hier echter 0 invullen.

Dit invulscherm heeft de volgende buttons:

·                OK – sla de informatie op het scherm met betrekking tot de volgende verwachting op. De informatie met betrekking tot volgende verwachte afleveringen wordt bijgewerkt voor alle actieve abonnementen gekoppeld aan deze titel die dezelfde Verzendadres code hebben en gekoppeld zijn het huidige Type Bezitsinfo/Verschijningspatroon.

·                Bekijk voorsp. – het systeem toont 100 voorspellingen (25 tegelijk) beginnend bij de Nummering en Start datum gedefinieerd op het Voorspellingen scherm. Zie verder paragraaf 321.5.1.4.

·                Bekijk/print voorsp. – hetzelfde als de Bekijk voorsp. button behalve dat het systeem een lijst van voorspellingen zal afdrukken nadat u het Voorspellingen scherm verlaat. Zie verder paragraaf 321.5.1.4.

321.5.1.4 Bekijk voorspellingen[//]

Nadat u deze optie heeft gekozen verschijnt het Bekijk voorspellingen scherm.

Kolommen op het scherm

Verwachtingsdatum – dit is de datum waarop het systeem de getoonde aflevering verwacht

Nummering – dit is de nummering die het systeem voorspelt voor de getoonde aflevering

Chronologie – dit is de chronologie die het systeem voorspelt voor de getoonde aflevering

het systeem toont 100 voorspellingen (25 tegelijk) beginnend bij de Nummering en Start datum gedefinieerd op het Voorspellingen scherm.

Dit scherm heeft de volgende buttons:

·                OK – selecteer een regel en dan deze button – het systeem keert terug naar het vorige scherm.

·                Cancel – ga terug naar het vorige scherm.

·                Forward – toon de volgende 25 voorspellingen.

·                Backward – toon de vorige 25 voorspellingen.

Print voorspellingen:

Een voorbeeld van afgedrukte voorspellingen met bibliografisch record nummer, titel, ISSN, abonnementsnummer, type bezitsinfo en 100 voorspellingen.

321.5.2 Wijzigingen in verschijningspatroon[//]

De meeste wijzigingen in een verschijningspatroon kunnen worden doorgevoerd door het bewerken van een van de vier groepen op het Verschijningspatroon scherm en dan terug te gaan naar het vorige scherm. Eenvoudige wijzigingen in een verschijningspatroon (zoals aflevering verschijnt in maart i.p.v. in februari, de ontvangstvertraging is anders of de tekst van de nummering is gecorrigeerd) kunnen simpel aangebracht worden.

Maar in het geval de uitgever substantiële wijzigingen doorvoert (op zo’n manier dat de labelinformatie of het aantal nummeringsniveaus wijzigt ) geeft u er wellicht de voorkeur aan het Kopieer commando te gebruiken om de huidige versie van het verschijningspatroon te deactiveren en een nieuw patroon te maken dat actief gebruikt zal worden. Oude ontvangsten blijven dan gekoppeld aan het oude patroon en nieuwe ontvangsten (inclusief verwachte afleveringen) worden aan het nieuwe patroon gekoppeld. Het systeem sluit het samenvattende bezitsoverzicht af en begint een nieuw bezitsoverzicht voor het nieuwe patroon.

321.5.3 Het maken van templates[//]

Kies op het Verschijningspatroon scherm de optie Opslaan als template. Het Opslaan als template invulscherm wordt getoond.

 

Voer een unieke naam in die behulpzaam is bij het identificeren van de inhoud van dit template (bijv. Tweemaandelijks). Het template zal beschikbaar zijn voor andere medewerkers wanneer die verschijningspatronen invoeren. Zie de beschrijving van het veld Kies patroon template op het Invoeren type bezitsinfo scherm in paragraaf 321.4.1.

321.5.4 Voorbeelden van verschijningspatronen[//]

Hierna volgende enkele voorbeelden van verschijningspatronen:

·                tweewekelijks. Zie paragraaf 321.5.4.1.

·                tweewekelijks — met ontvangstvertraging. Zie paragraaf 321.5.4.2.

·                twee maal per maand — met variabel aantal afleveringen per maand. Zie paragraaf 321.5.4.3.

·                twee maal per maand — met afwijkende eerste aflevering. Zie paragraaf 321.5.4.4.

·                kwartaalblad. Zie paragraaf 321.5.4.5.

·                kwartaalblad — met doorlopende nummering. Zie paragraaf 321.5.4.6.

·                jaarlijks supplement — zonder nummering. Zie paragraaf 321.5.4.7.

·                onregelmatig — met voorspelling. Zie paragraaf 321.5.4.8.

·                niet-voorspeld onregelmatig. Zie paragraaf 321.5.4.9.

·                derde woensdag van de maand. Zie paragraaf 321.5.4.10.

·                jaarlijks supplement met Romeinse nummering. Zie paragraaf 321.5.4.11.

·                doorlopende nummering met kalenderwijziging. Zie paragraaf 321.5.4.12.

321.5.4.1 Voorbeeld: tweewekelijks

Dit voorbeeld is van een tijdschrift dat elke tweede woensdag verschijnt. Er zijn 26 afleveringen per jaargang en 1 jaargang per kalenderjaar.

321.5.4.2 Voorbeeld: tweewekelijks met ontvangstvertraging

Dit patroon is bijna hetzelfde als het tweewekelijkse voorbeeld. Het verschil is dat dit tijdschrift meestal een week na de verschijningsdatum op het omslag arriveert, daarom is de ontvangstvertraging 7 dagen. Een ontvangstvertraging moet worden gedefinieerd om dat de verwachte datum en publicatiedatum niet gelijk zijn. Het veld Ontvangstvertraging staat op het Voorspellingen scherm. Wanneer het veld Ontvangstvertraging is ingevuld, wijzigt de ingangsdatum met het aantal dagen van de ontvangstvertraging.

321.5.4.3 voorbeeld: twee maal per maand — met variabel aantal afleveringen per maand

Dit voorbeeld illustreert een tijdschrift waarvan de afleveringen normaliter 2 keer per maand verschijnen. Maar in februari en mei is er een derde aflevering, terwijl er in maart niets verschijnt. Het Basis niveau is gezet op een niveau hoger (2) zodat de nummering aan het begin van elke maand opgehoogd wordt hoewel het aantal delen per maand variabel is. Omdat er in maart niets verschijnt zijn er 11 nr.’s per jrg.

Zie paragraaf 321.5.5 voor meer voorbeelden van hoe nummeringscode, aantal delen, kalenderwijziging en basis niveau van invloed zijn op de voorspelde nummering.

321.5.4.4 Voorbeeld: twee maal per maand — met afwijkende eerste aflevering

Dit patroon is hetzelfde als het vorige alleen is er een andere beginaflevering gekozen op het Voorspellingen scherm. Omdat we met de derde i.p.v. eerste aflevering van de maand beginnen, is de Sart voorspelling 3. Beiden worden gedefinieerd op het Voorspellingen scherm.

321.5.4.5 Voorbeeld: kwartaalblad

Dit voorbeeld illustreert een tijdschrift dat 4 keer per jaar verschijnt, in februari, mei, augustus en november. De eerste aflevering komt in mei en begint dus niet aan de start van het kalenderjaar. Er is een speciale chronologie code K-apr gemaakt voor tijdschriften waarvan het eerste kwartaal april-juni is i.p.v. januari-maart.

321.5.4.6 Voorbeeld: kwartaalblad met doorlopende nummering

Dit voorbeeld is hetzelfde als het vorige, alleen loopt in dit geval de nummering door in plaats van opnieuw te beginnen bij een nieuwe jaargang. De Doornummeringscode is C maar het aantal delen is nog steeds 4, omdat die nummering elke vier delen opgehoogd moet worden. Het veld kalenderwijziging is op 5 gezet (vijfde maand) zodat er in mei opgehoogd wordt.

321.5.4.7 Voorbeeld: jaarlijks supplement

Dit voorbeeld illustreert een supplement dat jaarlijks in november verschijnt. Het is ongenummerd, dus is er geen nummering en chronologie.

321.5.4.8 Voorbeeld: onregelmatig — met voorspelling

Dit voorbeeld illustreert een tijdschrift dat 5 afleveringen per jaar heeft die op willekeurige momenten verschijnen. U weet wel “wat”, maar niet “wanneer”. Geef de nummeringsniveaus aan en een periode van 73 (d.w.z. 365 : 5) dagen aan, zodat het systeem ongeveer kan voorspellen. Zorg ervoor dat u een lange rappelcyclus definieert, zodat niet te snel gereclameerd wordt voor afleveringen die “te laat” zijn.

Omdat ook variabele aanduidingen gebruikt worden op het tweede niveau (december, winter, e.d.) gebruikt u hier de code VT (vrije tekst). Op het moment dat u een aflevering ontvangt kunt u hier de juiste naam ingeven.

321.5.4.9 Voorbeeld: niet-voorspeld onregelmatig

Dit voorbeeld illustreert een tijdschrift met een onbekend aantal afleveringen per jaar waarvan niet bekend is wanneer deze verschijnen. Zet automatisch voorspellen uit, geef tenminste 99999 afleveringen per jaargang op, omdat u niet weet hoeveel er zullen zijn en specificeer 365 dagen tussen afleveringen zodat het systeem het tijdschrift niet ‘vergeet’.

321.5.4.10 Voorbeeld: 3e woensdag van de maand

Dit voorbeeld illustreert een tijdschrift dat op de derde woensdag van elke maand wordt gepubliceerd, behalve in juli en augustus. Dit past niet goed in een maand gebaseerde of dag gebaseerde regelmaat, dus gebruiken we in plaats daarvan een zelf gedefinieerd patroon. Voer met de kalender erbij alle voorspellingsdata in achter Data gepubliceerd (bijvoorbeeld voor 2005 zijn de geldige waarden 0119,0216,0316,0413,0518,0615,0921,1019,1116,1221). Zorg ervoor dat u deze titel zodanig markeert dat u weet dat u elk jaar zelf de nieuwe data moet invoeren.

 321.5.4.11 Voorbeeld: jaarlijks supplement met Romeinse nummering

Dit voorbeeld illustreert een supplement dat jaarlijks in november verschijnt. Het is genummerd in Romeinse cijfers en heeft geen chronologie.

321.5.4.12 Voorbeeld: doorlopende nummering met kalenderwijziging

Dit voorbeeld illustreert een maandelijkse publicatie met 2 volumes per jaar. De aflevering zijn doorlopend genummerd en beginnen niet opnieuw bij een nieuw volume. De Doornummeringscode is C  en het aantal delen staat op 6, omdat na 6 afleveringen de volume aanduiding opgehoogd moet worden. Om er voor te zorgen dat dit in juni en december gebeurt, staat het veld Kalenderwijziging op 06,12. Dit zorgt ervoor dat de nummering automatisch opgehoogd wordt wanneer voorspellingen voor deze maanden worden gedaan.

321.5.5 Nummers voorspellen

Er is voor een complex voorbeeld gekozen met een variabel aantal afleveringen per maand om het effect te demonstreren van de drie definities: aantal delen, basis niveau en doornummeringscode.

Dit voorbeeld heeft 3 niveaus van nummering v., no. en pt. en de volgende regelmaat:

JA-1, FE-1, MR-3, AP-2, MA-4, JU-1, JL-1, AU-1, SE-1, OC-1, NO-1, DE-1

d.w.z. 3 afleveringen in maart, 2 in april, 4 in mei en 1 in de overige maanden.

Onderstaande tabel toont het effect op de voorspelde afleveringen en delen wanneer u het patroon op 3 verschillende manieren wijzigt:

1.         pt.’s - Aantal delen = 4 (werkelijke maximum) versus 3

2.         Basis niveau = 2 (op een na laagste) versus 3 (laagste)

3.         pt.’s - Doornummeringscode = H (herstart) versus C (doorlopend).

Een sterretje (*) markeert de afleveringen waarbij no. is opgehoogd. Voor het gemak worden alleen de eerste 12 afleveringen van het jaar getoond en is de v. nummering weggelaten.

Let op

Veel van de resulterende voorspellingen zijn niet wat de bibliotheek graag zou willen zien, ze worden hier gegeven ter vergelijking. Voor accurate nummering zou deze definitie het beste zijn: Aantal delen: 4, Basis niveau : 2 en Doornummeringscode : H of C.

 


·                     Document control - Change History

 

Version

Date

Change description

Author

1.0

July 2006

creation (complete revision for release 2.4.2 serials modifications)

 

2.0

April 2007

added info on grid navigation for pattern definitions; added explanation of new options on receiving screen

 

3.0

October 2007

amended info & screen shot for adding Type of Holding (321.4.1); replaced screen shot for publication pattern (321.5.1)

Delivered as part of 2.4.2.4 updates